Skip to content
+306982892832 frossopatsou@yahoo.gr Θήρας 26, 153 44 Γέρακας Ο.Α.Κ.Α. – Σπύρος Λούης, Αμαρυσίας – Αρτέμιδος, 151 23 Μαρούσι
picky-children-refusing-healthy-food

Πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς οι οποίοι ανησυχούν για το γεγονός ότι τα παιδιά, μικρότερης κυρίως ηλικίας, πολλές φορές είναι δύσκολα και αρνητικά στην δοκιμή αλλά και πρόσληψη νέων γεύσεων που αφορούν κυρίως υγιεινές  τροφές.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η παραπάνω άρνηση αποτελεί έναν φυσιολογικό μηχανισμό της ανάπτυξης όπου ουσιαστικά προστατεύει τα παιδιά μικρότερης ηλικίας από την τοποθέτηση επικίνδυνων αντικειμένων στο στόμα τους. Επιστημονικά ο όρος ονομάζεται τροφική νεοφοβία και το σύνηθες είναι ότι μετά τα 6 έτη η φοβία αυτή βελτιώνεται και το παιδί γίνεται πιο συνεργάσιμο και «ανοικτό» στις νέες γι’ αυτό και υγιεινές τροφές όπως για παράδειγμα, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι οι οποίοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να πείσουμε το παιδί να δοκιμάσει νέες υγιεινές τροφές που αρνείται.

  • Για αρχή θα βοηθήσει η επαναλαμβανόμενη παρουσία των διαφόρων τροφίμων στο παιδί, που στις περισσότερες περιπτώσεις σταδιακά μειώνει την απροθυμία του να καταναλώσει ένα τρόφιμο. Χρειάζεται υπομονή – ίσως χρειαστούν πέντε με δέκα προσπάθειες έκθεσης του ίδιου τροφίμου, ώστε το παιδί να δεχθεί να το δοκιμάσει και να το καταναλώσει. Ωστόσο, μην απογοητευτείτε αν τελικά δεν φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και μην πιέσετε το παιδί να δοκιμάσει με το ζόρι.
  • Μια καλή ιδέα, επίσης, είναι να προσπαθήσουμε να εκθέσουμε το παιδί στο ίδιο τρόφιμο μαγειρεύοντας το ή σερβίροντάς το με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν το παιδί δεν αγαπά τα όσπρια με τη μορφή σούπας, μπορούμε να δοκιμάσουμε να τα προετοιμάσουμε σαν σαλάτα με ρύζι και λαχανικά.
  • Μία ακόμη τακτική είναι να εισάγουμε ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά στο πιάτο και να το συνδυάζουμε με ένα αγαπημένο τρόφιμο του παιδιού, μια γεύση που να του είναι οικεία δηλαδή. Για παράδειγμα, μπορούμε να συνδυάσουμε το ψάρι ή κάποιο λαχανικό που δεν τρώει το παιδί με μια σάλτσα που του αρέσει.

Επιπλέον:

  • Μην προσπαθήσετε να κάνετε το παιδί να δοκιμάσει κάτι καινούριο όταν είναι θυμωμένο ή νευρικό από κάποιον άλλο λόγο. Η εισαγωγή της νέας τροφής θα πρέπει να γίνει σε ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον.
  • Μην δείχνετε αγχωμένοι ή θυμωμένοι όταν το παιδί αρνείται την πρόσληψη κάποιας νέας τροφής. Το παιδί θα γίνει ακόμη πιο νευρικό και αποφευκτικό σε νέες εμπειρίες τροφής.
  • Μην χρησιμοποιήσετε το φαγητό σαν τιμωρία αλλά και ούτε και ως ανταμοιβή. Μπορείτε να δείξετε την ευχαρίστηση σας με ένα χαμόγελο, ένα χάδι ή μια αγκαλιά.
  • Επιπλέον, θυμηθείτε ότι τα παιδιά, εκτός από τους γονείς, έχουν ως πρότυπα άτομα από το κοντινό τους περιβάλλον. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η έκθεση του παιδιού σε καταστάσεις, όπου κάποιοι άλλοι, όπως για παράδειγμα συνομήλικοι ή δάσκαλοι, τρώνε τα τρόφιμα που το ίδιο δεν προτιμά, είναι ικανή να βοηθήσει στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Καταληκτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι ο φόβος να δοκιμάσουν τα παιδιά νέες υγιεινές τροφές είναι κάτι φυσιολογικό και συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Δώστε χρόνο και χώρο στο παιδί να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα ακόμη και στις διατροφικές του συνήθειες. Ωστόσο, αν το πρόβλημα διαρκεί πολύ, με αποτέλεσμα το παιδί να χάνει βάρος, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο, τον ψυχολόγο και τον διατροφολόγο για να δεχτείτε κάποιες συμβουλές.

 

Φρόσω  Πατσού
Ph.D, M.Sc –  Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου

πρ. Επιστημονική Συνεργάτιδα Ακαδημιών Ποδοσφαίρου ΑΕΚ

πρ. αθλήτρια Εθνικής & Ολυμπιακής Ομάδας Στίβου – OLYMPIAN

Back To Top