Skip to content
+306982892832 frossopatsou@yahoo.gr Θήρας 26, 153 44 Γέρακας Ο.Α.Κ.Α. – Σπύρος Λούης, Αμαρυσίας – Αρτέμιδος, 151 23 Μαρούσι

Η Φρόσω Πατσού είναι Ψυχολόγος, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία. Έχει ολοκληρώσει τετραετές πρόγραμμα συμβουλευτικής και έχει ειδικευτεί στην γνωσιακή-συνθετική συμβουλευτική διαδικασία. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου από το τμήμα Ψυχολογίας. Έχει κάνει πρακτική άσκηση στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας στο Βύρωνα.

Από το 2008 είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Ομάδας Στίβου. Είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα της Ποδοσφαιρικής Ομάδας ΑΕΚ και του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης.

Αποτελεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας. Το 2009 και το 2011 είχε τη δική της στήλη σε θέματα ψυχολογίας σε τηλεοπτικές εκπομπές του ΣΚΑΙ και της ΝΕΤ.  Έχει συνεργασίες με αθλητές τόσο σε ατομικά όσο και σε ομαδικά αθλήματα ενώ, παράλληλα έχει εκπαιδευτικό έργο σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., σε Κολέγια της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και σε δομές Δια Βίου Μάθησης. Αποτελεί μέλος της ομάδας εργασίας της Γ.Γ.Α. του safe guarding officer για τους αθλητές/τριες. Το ερευνητικό της έργο είναι αρκετά σημαντικό με παρουσιάσεις σε παγκόσμια συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Υπήρξε μια από τις κορυφαίες αθλήτριες στίβου στη χώρα μας έχοντας στο ενεργητικό της πληθώρα αθλητικών επιτυχιών ως πρωταθλήτρια στίβου στα 100μ. με ατομικό ρεκόρ 11΄΄.31 το 2001. Μερικές από τις πιο σημαντικές αθλητικές της επιτυχίες είναι η 4η θέση στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Νέων στα 100μ. το 1994 στη Νορβηγία, η 6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Έντμοντον του Καναδά το 2001 με τη σκυταλοδρομία 4*100μ. και τα δύο χάλκινα μετάλλια στους Μεσογειακούς αγώνες της Τυνησίας την ίδια χρονιά. Κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 στην Αυστραλία και το 2004 στην Αθήνα και η κατάταξη της στην 13η θέση. Είναι κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ με πληθώρα μεταλλίων στα 100 και 200μ. στα εθνικά πρωταθλήματα. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου από το 1989 έως και το 2006 όπου τερμάτισε την αθλητική της καριέρα.

Ερευνητικές εργασίες - Παρουσιάσεις σε συνέδρια

Patsou, E. D., Alexias, G. T., Anagnostopoulos, F. G., & Karamouzis, M. V. (2019)

Physical Activity and Sociodemographic Variables Related to Global Health, Quality of Life, and Psychological Factors in Breast Cancer Survivors – Commentary. Journal of Cancer Treatment & Diagnosis (3) 1: 19-21.

Patsou, E. D., Alexias, G. T., Anagnostopoulos, F. G., & Karamouzis, M. V. (2018)

Physical activity and sociodemographic variables related to global health, quality of life, and psychological factors in breast cancer survivors. Psychology research and behavior management, 11, 371. (impact factor: 1.952)

Patsou, E. D., & Karamouzis, M. V. (2018)

Response: Effects of physical activity on depressive symptoms during breast cancer survivorship: a meta-analysis of randomised control trials. ESMO open, 3(3), e000333.

Πατσού, Ε., Αλεξιάς, Γ., Αναγνωστόπουλος, Φ., & Καραμούζης, Μ. (2017)

Φυσική Δραστηριότητα και κατάθλιψη σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο στο μαστό: Βιβλιογραφική Ανασκόπηση. 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας. Θεσσαλονίκη.

Πατσού Ε. (2017)

Πώς επηρεάζει η φυσική άσκηση την καρκινογένεση. Επιστημονική Ημερίδα: Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην Πράξη – Προκλήσεις & Ερωτήματα. Αθήνα.

Πατσού Ε., Αλεξιάς Γ., Αναγνωστόπουλος Φ., & Καραμούζης Μ. (2016)

Η σχέση της Φυσικής Δραστηριότητας με το Προφίλ Ψυχικής Διάθεσης, την Αυτοεκτίμηση & την Ποιότητα Ζωής σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο στο μαστό. 14ο Συνέδριο Αθλητικής Ψυχολογίας. Θεσσαλονίκη.

Πατσού, Ε. (2016)

Ο ρόλος της συμβουλευτικής στον επαγγελματικό αθλητισμό: Η μελέτη περίπτωσης αθλήτριας της Καλαθοσφαίρισης. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής. Αθήνα.

Patsou, E., Alexias, G., Anagnostopoulos, F., & Karamouzis, M. (2016)

Association between Physical Activity, Psychological Mood Profile and Self-Esteem among breast cancer survivors. 39οEuropean Congress for Oncology.

Πατσού, Ε. (2016)

Η συμβολή του αθλητικού Ψυχολόγου στον έλεγχο του βάρους των αθλητών. 3οΣυμπόσιο Αθλητικής Διατροφής. Αθήνα.

Πατσού, Ε. (2016)

Η συμβολή της γνωσιακής θεραπείας στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και στον έλεγχο του θυμού: Η μελέτη περίπτωσης αθλητή του Tae Kwon Do. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών – Συμπεριφοριστικών προσεγγέσεων σε παιδιά και Εφήβους. Αθήνα

Πατσού, Ε., Αλεξιάς, Γ., Αναγνωστόπουλος, Φ., Καραμούζης, Μ. (2016)

Η επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στην ψυχική διάθεση και την αυτοεκτίμηση σε επιβιώσαντες γυναίκες από καρκίνο του μαστού. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας. Ιωάννινα.

Πατσού, Ε. (2016)

Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στα νεοπλάσματα του πεπτικού. Επιστημονική Διημερίδα με θέμα: Νεότερα δεδομένα στα νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος. Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής & Βιοϊατρικής Έρευνας – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αθήνα.

Πατσού, Ε. (2014)

Πρόγραμμα παρέμβασης για τον έλεγχο του θυμού: Η μελέτη περίπτωσης αθλήτριας τένις. 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθλητικής Ψυχολογίας. Τρίκαλα.

Πατσού, Ε., Ψυχουντάκη, Μ., Σταύρου, Ν., Καρτερολιώτης, Κ. (2014)

Τερματισμός Αθλητικής Καριέρας και Στρατηγικές Αντιμετώπισης. 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής. Αθήνα.

Πατσού, Ε., Ψυχουντάκη, Μ., Σταύρου, Ν., Καρτερολιώτης, Κ. (2014)

Η επίδραση της άσκησης στη Ψυχική Υγεία μετά τον Τερματισμό της Αθλητικής Καριέρας. 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής. Αθήνα.

Patsou, E., Psychountaki, M., Stavrou, N., & Karteroliotis, K. (2012)

Voluntary or involuntary career termination: What’s the difference between the two of them? Book of abstracts of the 13thWorld Congress of Sport Psychology – Harmony and Excellence in Sport and Life. Beiing, China.

Πατσού, Ε. & Ψυχουντάκη, Μ. (2012)

Σύντομο Πρόγραμμα Ψυχολογικής Παρέμβασης: η μελέτη περίπτωσης αθλητή του τριάθλου. 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθλητικής Ψυχολογίας. Αθήνα.

Πατσού, Ε. (2012)

Στρατηγικές Αντιμετώπισης στον Τερματισμό της Αθλητικής Καριέρας. Επιστημονική ημερίδα: Ο ελληνικός αθλητισμός στα χρόνια της κρίσης και οι προκλήσεις της νέας εποχής. Ξυλόκαστρο.

Πατσού, Ε., Ψυχουντάκη, Μ., Σταύρου, Ν., & Καρτερολιώτης, Κ. (2012)

Τερματισμός Αθλητικής Καριέρας: η σχέση αθλητικών και μη αθλητικών παραμέτρων στη διαδικασία προσαρμογής στη μετά τον πρωταθλητισμό ζωή. Αδημοσίευτη εργασία. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών. Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Αθήνα.

Back To Top