Skip to content
+306982892832 frossopatsou@yahoo.gr Θήρας 26, 153 44 Γέρακας Ο.Α.Κ.Α. – Σπύρος Λούης, Αμαρυσίας – Αρτέμιδος, 151 23 Μαρούσι

Γιατί να επισκεφθώ ειδικό…

Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να επισκεφτούν κάποιον ειδικό-ψυχολόγο, ωστόσο καθυστερούν για διάφορους λόγους, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν θα πρέπει να τους απασχολούν. Οι αναστολές συνήθως προκύπτουν από τα παρακάτω ερωτήματα που θέτει κανείς στον εαυτό του, και που τον κάνουν να ολιγωρεί να βρει λύση στο πρόβλημα του. Σε μια προσπάθεια να διώξουμε τις ενοχές και να ξεμπλοκάρουμε κάποιον που θέλει, αλλά δεν παίρνει την απόφαση να επισκεφτεί κάποιο ψυχολόγο, παραθέτουμε τα πιο συχνά ερωτήματα που κάνει κανείς τόσο στον εαυτό του όσο και σε εμάς προτού αποφασίσει να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις και τα θέματα που θίγουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα αλλά αρνούνται ή καθυστερούν να επισκεφτούν κάποιον ειδικό είναι τα ακόλουθα:

  • Πολλές φορές μου συμβαίνουν πράγματα που θα ήθελα να ακούσω μια δεύτερη γνώμη σχετικά με το πώς θα τα χειριστώ με τον καλύτερο τρόπο, αλλά δεν ξέρω που να απευθυνθώ.
  • Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ένας ξένος καλύτερα από εμένα την απάντηση σε κάποιο πρόβλημα μου;
  • Σκέφτομαι ότι αν θα πάω σε κάποιο ψυχολόγο θα με κρίνει ή θα με χαρακτηρίσει κάπως γι’ αυτά που έχω να του πω. Επίσης με ενοχλεί πολύ και ο κοινωνικός ρατσισμός.
  • Δεν γνωρίζω με τι θέματα ασχολείται ένας ψυχολόγος;
  • Γιατί να απευθυνθώ σε ειδικό αφού έχω τους φίλους μου, που μπορώ να συζητήσω τα πάντα;
  • Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι αυτά που θα πω θα είναι εμπιστευτικά;
  • Πώς μπορώ να επιλέξω το σωστό άνθρωπο για την περίπτωση μου;
  • Πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία αυτή και τι θα μου κοστίσει;
  • Όταν με απασχολεί κάτι, καλό είναι να φτάνω το πρόβλημα μέχρι το τέλος ή να προσπαθώ να το αντιμετωπίσω από την αρχή με κάποιο ειδικό;

Είναι αλήθεια ότι σε μια τόσο σκληρή καθημερινότητα που ζούμε συμβαίνουν γεγονότα που αφορούν διάφορους τομείς της ζωής μας και δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Χρειαζόμαστε την δεύτερη γνώμη, την γνώμη του «ειδικού» για μια πιο επιστημονική και τεκμηριωμένη άποψη στο θέμα που μας απασχολεί.

Ο επιστήμονας ψυχολόγος βρίσκεται εκεί όταν τον έχουμε ανάγκη χωρίς να μειώνεται η δική μας γνώμη και άποψη. Δεν έχει απαντήσεις για όλα τα θέματα απλά έχει εκπαιδευτεί να κάνει τον άνθρωπο που έχει απέναντι του να βλέπει και την άλλη όψη του νομίσματος, να τον στηρίζει όταν είναι ευάλωτος και να τον διευκολύνει στο να πάρει μόνος του τις αποφάσεις για την ζωή του. Σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζει για εκείνον.

Ο ψυχολόγος δεν έχει το ρόλο του ηθικολόγου ούτε του κριτή της ζωής και των πράξεων του άλλου. Δεν βάζει «ταμπέλες» και ο ρόλος του δεν είναι να παρουσιάσει την τέλεια προσωπικότητα και την άψογη ζωή, αλλά να βοηθήσει το άτομο που έχει απέναντι του να βρει τον εαυτό του και τις λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν.

Υπάρχουν πια ψυχολόγοι που είναι εξειδικευμένοι και έχουν εκπαίδευση και εμπειρία σε ειδικές κατηγορίες. Καλό είναι στο πρώτο τηλεφώνημα ή στην αρχική σας συνάντηση να αναφέρετε το θέμα για το οποίο προτίθεστε να επισκεφτείτε ψυχολόγο και να ρωτήσετε αν μπορεί να αναλάβει την περίπτωση σας. Ωστόσο η θεματολογία μπορεί να περιλαμβάνει περιστατικά διαζυγίου, διαχείρισης κρίσεων γάμου ή και του παιδιού, εξαρτήσεις, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, επαγγελματικού προσανατολισμού ζητήματα, ζητήματα ταυτότητας φύλου, ομαδική ψυχοθεραπεία, μαθησιακές δυσκολίες και τόσα άλλα.

Το να υπάρχουν πολύ καλοί φίλοι στις μέρες μας είναι ότι καλύτερο μπορεί να τύχει σε κάποιον. Ωστόσο το ένα δεν αναιρεί τον άλλο. Οι φίλοι μας μπορεί να έχουν όλη την καλή διάθεση να μας βοηθήσουν αλλά πολλές φορές δεν ξέρουν τον τρόπο ή νιώθουμε ότι στο συγκεκριμένο πρόβλημα μας δεν μας καταλαβαίνουν. Ο ψυχολόγος βρίσκεται εκεί σαν τρίτο και αντικειμενικό πρόσωπο που θα δει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά από αυτήν που τα βλέπουμε εμείς που βιώνουμε το πρόβλημα.

Κάθε επαγγελματίας ψυχολόγος, ο οποίος έχει διαπιστευμένες γνώσεις, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, κύρος και επαγγελματισμό, διαφυλάσσει το επάγγελμα του στο ακέραιο και δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να μεταφέρει τα λεγόμενα σας. Αν όμως διαπιστώσετε ότι κάποιος επαγγελματίας λειτουργεί αντιδεοντολογικά, υπάρχει τρόπος καταγγελίας του στον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων για να κινηθούν περαιτέρω διαδικασίες.

Σε καμία περίπτωση ο ψυχολόγος δεν χορηγεί φάρμακα και δεν δέχεται μόνο περιστατικά παθολογικών καταστάσεων. Ο ψυχολόγος είναι εκεί για οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο θέμα μας απασχολεί και επιπλέον στις μέρες μας πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε τα ταμπού και τις απόψεις ανθρώπων οι οποίοι είχαν προκαταλήψεις και αναστολές.

Καλό θα ήταν πάντα να ενημερωνόμαστε σχετικά με τον οποιοδήποτε επαγγελματία χρειαστούμε τη βοήθεια του. Δεν είναι ντροπή να μάθουμε για την πορεία του, τις γνώσεις του και την εμπειρία του στο αντικείμενο. Επίσης αν κάποια στιγμή αισθανθούμε ότι δεν μας ταιριάζει αυτή η συνεργασία είμαστε ελεύθεροι να την διακόψουμε και να αναζητήσουμε σε άλλον ειδικό τη λύση.

Η διάρκεια και το κόστος των συνεδριών καθορίζεται από κάθε επαγγελματία ξεχωριστά. Ο ψυχολόγος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον πελάτη τόσο για το χρόνο που θα χρειαστεί, όσο και για την οικονομική επιβάρυνση. Οι σύγχρονες μορφές ψυχοθεραπείας τείνουν να είναι βραχείες με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα και συνήθως ολοκληρώνονται σε 3-6 μήνες ανάλογα πάντα με το περιστατικό.

Όσο το γρηγορότερο αναφέρουμε το θέμα μας σε κάποιο ειδικό τόσο το καλύτερο. Μην διστάζετε να επικοινωνήσετε με κάποιο ψυχολόγο μόλις αντιληφθείτε ότι κάτι γίνεται δυσλειτουργικό στην καθημερινότητα σας.

Back To Top