Skip to content
+306982892832 frossopatsou@yahoo.gr Θήρας 26, 153 44 Γέρακας Ο.Α.Κ.Α. – Σπύρος Λούης, Αμαρυσίας – Αρτέμιδος, 151 23 Μαρούσι
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι έρευνες τόσο στο διατροφικό, στο ψυχολογικό αλλά και στο κοινωνικό πεδίο έχουν εστιάσει στις «διατροφικές διαταραχές» και ιδιαίτερα στο κομμάτι της ψυχογενούς βουλιμίας ή αντίστοιχα της νευρικής ανορεξίας. Κυριότερα θύματα των παραπάνω διαταραχών αποτελούν οι γυναίκες οι οποίες φαίνεται να επιθυμούν μια εικόνα σώματος αρκετά λεπτή, κατ’ εικόνα και ομοίωση των μοντέλων και των προτύπων που θέλουν τη γυναίκα λιπόσαρκη και αψεγάδιαστη.
Σε αντίθεση με τις γυναίκες οι άντρες εστιάζουν στην εικόνα σώματος επιθυμώντας όχι ένα λεπτό και καλλίγραμμο σώμα αλλά ένα μυώδες, απόλυτα γυμνασμένο και καλοσχηματισμένο-δυνατό κορμί. Το παραπάνω εγχείρημα μπορεί πολλές φορές να περιλαμβάνει εκτός από εξοντωτική γυμναστική, ειδικά διαμορφωμένο διατροφικό πρόγραμμα, χρήση ειδικών σκευασμάτων αλλά και απαγορευμένων ουσιών, διουρητικά κ.α. Η διαταραχή της μυϊκής δυσμορφίας σύμφωνα με το DSM IV δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες διαταραχές της βουλιμίας και της ανορεξίας αφού όλες έχουν κοινό παρονομαστή την ιδανική εικόνα σώματος – όπως ο καθένας την έχει στο μυαλό του. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περιοδικά ακόμη και τα παιδικά παιχνίδια προβάλλουν πρότυπα αντρικού σώματος με πλήρως γυμνασμένους κοιλιακούς, μυώδεις δικεφάλους και τετρακεφάλους, στενή μέση, ανοικτούς ώμους και γυμνασμένο στήθος αφού έτσι αποδεικνύεται ο ανδρισμός και η δύναμη.
Τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν Μυϊκή Δυσμορφία συνήθως βλέπουν στον καθρέπτη ένα αδύνατο και αδύναμο σώμα ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Συνέπεια αυτού είναι να περνούν αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο και να απομονώνονται από άλλες κοινωνικές επαφές και εκδηλώσεις. Αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα σε παραλίες και αποδυτήρια όπου μπορεί να εκτεθεί το σώμα τους, αγοράζουν ρούχα σε μεγαλύτερο νούμερο από αυτό που κανονικά φορούν και βιώνουν υπερβολικό στρες εξαιτίας της εμφάνισης τους που δεν τους ικανοποιεί. Όταν ακολουθήσουν το πρόγραμμα που θεωρούν ότι θα κάνει το σώμα τους «ιδανικό» τότε έχουν την τάση να συγκρίνουν συνεχώς τους εαυτούς τους με αντίστοιχα άλλα γυμνασμένα κορμιά, να περνούν αρκετές ώρες μπροστά στον καθρέπτη εξετάζοντας τους μύες τους ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βιώνουν αισθήματα άγχους, κατωτερότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης όταν το αποτέλεσμα και η σύγκριση δεν είναι τόσο ικανοποιητικά όσο θα ήθελαν.
Η μυϊκή δυσμορφία είναι μια σύγχρονη κατά κύριο λόγο αντρική διαταραχή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη, είναι η λύση στο πρόβλημα.

Η φυσική δραστηριότητα και η άθληση ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα θετικό κομμάτι στη ζωή μας. Ωστόσο αν «πιάσετε» τον εαυτό σας να αρνείται να παρευρεθεί σε μια σημαντική κοινωνική εκδήλωση γιατί δεν έχει συμπληρώσει το εξάωρο πρόγραμμα στο γυμναστήριο, ή γιατί αισθάνεστε ότι θα πάρετε 200 θερμίδες παραπάνω και αυτό θα χαλάσει το σώμα σας, τότε μάλλον είναι καιρός να παραδεχτείτε ότι έχετε ξεφύγει από τον αρχικό στόχο και σκοπό που η άθληση προσφέρει, και αυτός δεν είναι άλλος από ψυχική ευφορία και υγεία, και έχετε φτάσει στο άλλο άκρο, αυτό του ψυχαναγκασμού και του άγχους για την εικόνα του σώματος σας – και είναι ώρα να ζητήσετε βοήθεια.

Βιβλιογραφία:
Furst, D., & Gennone, K. (1993). Negative addiction in male and female runners and exercisers. Perception and Motor Skills, 77, 192-194.
Klein, A. M. (1992). Man makes himself: alienation and self-objectivation in bodybuilding. Play & Culture, 5,327-337.
Kouri, E. M., Pope, H. G., & Katz, D. L. (1995). Fat-free mass index in users and nonusers of anabolic-androgenic steroids. Clinical Journal of Sports Medicine, 5, 223-228.
Mangweth, B., Pope, H. G., & Hudson, N. (1996). Bulimia nervosa in Austria and the United States: a controlled cross-cultural study. International Journal for Eating Disorders, 20, 263-270.
Back To Top