Skip to content
+306982892832 frossopatsou@yahoo.gr Θήρας 26, 153 44 Γέρακας Ο.Α.Κ.Α. – Σπύρος Λούης, Αμαρυσίας – Αρτέμιδος, 151 23 Μαρούσι
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη το καλοκαίρι παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και της θάλασσας. Το σύνδρομο εποχιακής κατάθλιψης (Seasonal Affective Disorder- SAD) είναι συχνότερο κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της μειωμένης παραγωγής βιταμίνης D από την έλλειψη φωτός. Ωστόσο, φαίνεται ότι η έναρξη του καλοκαιριού δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος το οποίο σχετίζεται κατά πολύ με την εικόνα του σώματος αλλά και με αλλαγές στο επίπεδο των ορμονών (σεροτονίνη και μελατονίνη).

Η εποχική κατάθλιψη φαίνεται να έχει βιολογικό υπόβαθρο, ωστόσο, στις μέρες μας οι οικονομικές δυσκολίες οι οποίες περιορίζουν ή απαγορεύουν τις διακοπές εντείνουν τη θλίψη και τη μελαγχολία. Τα συνήθη συμπτώματα δεν διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα της κατάθλιψης και εντοπίζονται στις αλλαγές των συνηθειών στον ύπνο και στη διατροφή, στη διάθεση και στα συναισθήματα. Επιπλέον η μειωμένη συγκέντρωση και προσοχή καθώς, επίσης, και οι αρνητικές σκέψεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύουν την κατάσταση. Το άτομο που βιώνει εποχική – καλοκαιρινή κατάθλιψη αισθάνεται ακόμη μεγαλύτερο το βάρος της μελαγχολίας του βλέποντας ανθρώπους γύρω του οι οποίοι χαίρονται τον ήλιο, τη θάλασσα και την καλοκαιρινή αύρα ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να βιώσει τίποτα από τα παραπάνω με αποτέλεσμα να απομονώνεται ακόμη περισσότερο.

Η ίδια η εποχή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ο ήλιος, η σωστή διατροφή αλλά και η υιοθέτηση άσκησης είναι σημαντικοί παράγοντες που θα μας βοηθήσουν στο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της κατάθλιψης. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι εκείνες που θα μας φτιάξουν τη διάθεση και θα μας βοηθήσουν στη θετική σκέψη και στην αποβολή των αρνητικών συναισθημάτων. Επιπλέον, με την άσκηση η εικόνα του σώματος θα βελτιωθεί με αποτέλεσμα να αλλάξει η διάθεση μας. Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια από ειδικευμένους ανθρώπους στα θέματα που μας απασχολούν.

Βιβλιογραφία:
Babyak, M., et al. (2000). Exercise treatment for major depression: Maintenance of therapeutic benefit at 10 months. Psychosomatic Medicine, 62, 633-638.
Blumenthal, A. J., Babyak, A. M., Diraiswamy, M., Watkins, L., Hoffman, B. M. Barbour, A. K., et al. (2007). Exercise and pharmacotherapy in the treatment of major depressive disorders. Psychosomatic Medicine, 69,587-596.
Charlotte, M., McKercher, A. B., Schmidt, D. M., Sanderson, A. K., Patton, C. G., Dweyer, T., Venn, A. J. (2009). Physical activity and depression in young adults. American Journal of Preventive Medicine, 36, 161-164.
Doyne, E.J., Ossip-Klein, D.J., Bowman, E.D., Osborn, K. M., McDougall-Wilson, B. I., & Neimeyer, A. R. (1987). Running versus weight-lifting in the treatment of depression. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 55,748-754.
Back To Top