Skip to content
+306982892832 frossopatsou@yahoo.gr Θήρας 26, 153 44 Γέρακας Ο.Α.Κ.Α. – Σπύρος Λούης, Αμαρυσίας – Αρτέμιδος, 151 23 Μαρούσι
Boy swimming free style

Οι θετικές επιδράσεις του αθλητισμού τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των παιδιών είναι γνωστές και πολλές φορές καταγεγραμμένες και διαπιστωμένες μέσα από έρευνες και επιστημονικά δεδομένα. Η καλή εικόνα σώματος, η αύξηση της αυτοπεποίθησης, η βελτίωση της υγείας αλλά και της γνωστικής λειτουργίας, η αύξηση της κοινωνικότητας, η βελτίωση της διάθεσης και η μείωση του άγχους είναι μερικά από τα θετικά που προσφέρει ο αθλητισμός στη ζωή των παιδιών.

Ωστόσο, κάτι που δεν γνωρίζουμε είναι ότι ο αθλητισμός είναι σημαντικός δίαυλος για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών, μία έννοια σχετικά καινούρια στην ψυχολογία αλλά εξαιρετικά σπουδαία. Με τον όρο ψυχική ανθεκτικότητα εννοούμε την ικανότητα του παιδιού:

  • να αντέχει και να διαχειρίζεται το στρες της καθημερινότητας χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά
  • να ανακάμπτει γρήγορα μετά από μη επιτυχημένες προσπάθειες (άσχημα αποτελέσματα σε διαγωνίσματα ή αγώνες, απόρριψη σε σχέσεις κ.α.)
  • να δημιουργεί με επιτυχία ένα δικό του περιβάλλον προστατευμένο από αρνητικές επιδράσεις άλλων ατόμων.

 

Τα ψυχικά ανθεκτικά παιδιά είναι:

  • ευφυή και ανεξάρτητα
  • επικοινωνιακά και με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
  • περισσότερο αισιόδοξα

ενώ έχει βρεθεί ότι μπορούν να:

  • αντέξουν την αποτυχία και να συνεχίσουν να προσπαθούν περισσότερο και καλύτερα από το μέσο όρο των παιδιών
  • οργανώσουν με καλύτερο τρόπο το μέλλον χωρίς να αισθάνονται ότι εξαρτώνται ιδιαίτερα από τους άλλους ή από την τύχη καθώς μαθαίνουν να αξιοποιούν τις εμπειρίες του παρελθόντος με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όπλα στη φαρέτρα τους για το μέλλον.

Όλα τα προηγούμενα φυσικά βρίσκουν τρόπο εφαρμογής τόσο στο σχολείο όσο και στο κοινωνικό δίκτυο (φιλίες), στον αθλητισμό, στην οικογένεια ή οπουδήποτε αλλού το παιδί βρίσκεται και υπάρχει.

Ο αθλητισμός και η φυσική δραστηριότητα γενικότερα βοηθούν να αναπτυχθεί η ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών καθώς προσφέρουν το πλαίσιο εκείνο μέσα από το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν και να βιώσουν όλα εκείνα που πρέπει προκειμένου να γίνουν ψυχικά ανθεκτικά.

Συμμετέχοντας σε ένα οργανωμένο άθλημα, τα παιδιά καταφέρνουν να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη προσωπικότητα αρμονικά και να αποκτήσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται προκειμένου να γίνουν ψυχικά ανθεκτικά.

  • Η διαχείριση της ήττας με τον σωστό τρόπο
  • ο επαναπροσδιορισμός νέων στόχων μετά από μια επιτυχημένη ή αποτυχημένη προσπάθεια
  • η διαχείριση των συναισθημάτων με ορθολογιστικό τρόπο
  • η αναγνώριση της ανωτερότητας του αντιπάλου
  • η προσπάθεια για να γίνω κάθε μέρα και καλύτερος με απώτερο στόχο τη βελτίωση και εξέλιξη του εαυτού μου και όχι την επικράτηση αναγκαστικά στην πρώτη θέση είναι μερικά από αυτά που καταφέρνουν τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή τους σε κάποιο άθλημα.

Πολλοί από εμάς βλέπουμε μόνο τα πρωτογενή οφέλη που έχει ο αθλητισμός και αυτά μπορεί να είναι ένα ωραίο και δυνατό σώμα ή οι μειωμένες ώρες ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Ωστόσο υπάρχουν και τόσα δευτερογενή οφέλη που είναι πολύ πιο σημαντικά για τη ψυχική υγεία και την προσωπικότητα των παιδιών.

Η ανάπτυξη ηγετικών χαρακτηριστικών και η ικανότητα σωστής επίλυσης των προβλημάτων μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τη συμμετοχή στα αθλήματα και εντάσσεται σε αυτό που ονομάζουμε ψυχική ανθεκτικότητα. Πολλές έρευνες και μετα-αναλύσεις έχουν αναδείξει την θετική επίδραση της άσκησης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.

Θυμηθείτε ότι η συμμετοχή στην άθληση σημαίνει για τα παιδιά καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και ολοκλήρωση της προσωπικότητας τους.

Φρόσω Πατσού
M.Sc. Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου
Τηλ.: +306982892832
Back To Top